Introvert en toch leiding geven ?

Einzelgänger, stil, weinig kleurrijk, onvoldoende zichtbaar, asociaal, verlegen,  … het zijn maar enkele woorden waaraan men denkt bij mensen met een introverte stijl.

Binnen veel organisaties worden mensen met een introverte voorkeur al op voorhand gediskwalificeerd bij een vacature voor een leidinggevende functie. Meer nog : heel wat mensen denken zelfs dat enkel een extraverte leider in staat is om een groep te inspireren, te enthousiasmeren, …

In dit artikel lees je dat introverte leidinggevenden ook in staat zijn om hun team met daadkracht aan te sturen en heel succesvol te zijn. Zij hebben hiervoor geen podium nodig.

Wat je moet weten van een introverte leider

Luisteren is hun 2e natuur

Dit geeft hen een geweldige voorsprong als het aankomt op onderhandelen, faciliteren, begeleiden, … Ze luisteren, gaan in dialoog en niet in discussie.      Door veel en goed te luisteren, met oog en aandacht voor de ideeën van alle betrokkenen (ongeacht hun functie of rol in de organisatie) ontwikkelen ze een brede kijk op het geheel. Dus wees er maar zeker van als een introverte leider een voorstel of een besluit formuleert, dat dit een breed draagvlak kent. Onderbouwde strategie !

Spreken pas als ze echt iets te zeggen hebben

Dikwijls wordt goed leiderschap geassocieerd met snel reageren, het hoge woord voeren, veel spreken,… Introverte leiders daarentegen spreken pas als ze echt iets te zeggen hebben, ze staan niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Denk tijdens een meeting niet : “Die zwijgt, dus die heeft geen mening!”. Mensen met een introverte voorkeur denken stilletjes na in hun hoofd, overwegen de opties en delen pas dan een waardevolle bijdrage. Geen blablabla maar to the point !

Houden van diepgang

Introverte leiders verrichten veel werk achter de schermen, houden van diepgaande gesprekken en ze observeren. Op deze manier dringen ze door tot de kern van de zaak en spitten een probleem uit tot op de bodem. Zo heeft een introverte projectleider een onzichtbaar talent om moeilijke processen en besluitvormingen tot een goed einde te brengen. Grondige aanpak !

Onzichtbaar talent om moeilijke processen en besluitvormingen tot een goed einde te brengen.

Pro-actief en passief

Studies naar effectief leiderschap tonen aan dat zowel extraverte als introverte leiders hun ‘voorkeursteam’ aantrekken. Ja geloof het of niet, maar er speelt een onzichtbare aantrekkingskracht tussen een extraverte/introverte leider en hun respectievelijke team. Even toelichten, want this looks like magic ?!

♦ Een extraverte leider is eerder succesvol bij een ‘passief’ team.
Passieve teamleden wachten op duidelijke richting en instructies.
Een extraverte leider is assertief, neemt zelf initiatief en voert graag het hoge woord.  Zo neemt hij zijn teamleden mee op sleeptouw om over te gaan tot ACTIE !

♦ Een introverte leider scoort beter bij een ‘pro-actief’ team.
Proactieve medewerkers wachten niet af, maar doen zelf spontaan voorstellen.
Een introverte leider luistert grondig, moedigt aan en geeft mensen veel ruimte voor creativiteit. Op deze manier voelen de medewerkers zich gehoord, gewaardeerd en gaan vlot over tot ACTIE !
Noot : proactieve medewerkers voelen zich wel eens miskend door een extraverte leider omdat ze te weinig ruimte voor creativiteit krijgen.

Bij sollicitaties is dit een handig weetje want beide formaties leiden tot productieve resultaten. Want daar draait het toch om binnen de organisatie ?

Besluit

Leiden met een introverte of een extraverte voorkeur, het kan ! Beide leiders zijn in staat om mét hun team succesvol te zijn.

@ HRdepartment : heb je een vacature voor een leidinggevende functie ? Geef de kandidaten met een introverte voorkeur evenveel kansen en beschouw ze niet per definitie als ‘ongeschikt’.

@ leiders met een introverte voorkeur : weet dat Barack Obama, Bill Gates,… zelfverklaarde introverten zijn. Dus kopieer geen extravert persoon. Blijf zelfverzekerd en zet je sterke introverte leiderschapskwaliteiten in !

 

Ga er met volle goesting tegenaan. Ik wens je heel veel succes !

Els


Hoe ervaar jij jouw leiderschapsvoorkeur ? Wat zijn mogelijke vooroordelen/ obstakels waarmee je te maken krijgt ? Wil je het delen… laat maar weten. Ik ben oprecht benieuwd : info@beinclusive.be